Hlr2011.com

Trondheim er Norges tredje største by, og også en av landets eldste. Etter at den ble grunnlagt som en handelspost av vikingene i 997 e.Kr., fikk den æren av å være Norges hovedstad frem til 1217. Bygget på en halvøy og knyttet til fastlandet på vestsiden, er Trondheim den viktigste byen i Sør-Trøndelag i Midt-Norge. Byen er populær som både en kulturell og shoppingdestinasjon, hvor du i byens sentrum finner sjarmerende spesialforretninger samt større butikker i gågatene Nordre og Olav Tryggvason.

Nidarosdomen

Nidarosdomen ble bygget av kong Olav Kyrre (1066-1093) over graven til Norges skytshelgen, Olav den hellige, og er ansett som den mest praktfulle kirken i Skandinavia. Katedralen er utvilsomt juvelen i byens sentrum og en av de største og viktigste turistattraksjonene. Flere norske konger har blitt døpt og begravet her, og siden 1814 har det vært et krav i norsk grunnlov at Norges regent alltid skal bli kronet her.

Katedralen har vært rammet av flere branner i middelalderen og har nesten ligger i ruiner frem til slutten av 1800-tallet. Et større restaureringsarbeid ble startet opp i 1869, og ikke offisielt avsluttet før 2001.

Trondheim havn

En ting man bør gjøre når man besøker Trondheim er å ta en tur til byens gamle havneområde ved munningen av Nidelva. Spesielt kanalen mellom Midtbyen og Brattøra er verdt et besøk. Du kan tilbringe flere timer vandrende blant de fargerike gamle trelagerbygningene som er bygget på påler over vannet, mange av dem omgjort til stilige butikker og populære boliger. Den beste utsikten over disse fantastiske bygningene får du fra vannet, og et bredt utvalg av båtturer med guide er tilgjengelige.

Torvet

Et naturlig midtpunkt i byen er Torvet, som ligger i krysningspunktet mellom Kongens gate og Munkegata. I 1921 ble det reist en statue av byens grunnlegger og Norges konge fra 995 til 1000 – Olav Tryggvason, som rager høyt over resten av fasadene på Torvet. Torvet er i dag et naturlig møtepunkt hvor det ofte arrangeres konserter på kveldstid, samt et sentralt shoppingområde hvor du finner Mitdbyens største kjøpesenter.

Munkegata

Munkegata er byens hovedgate og går fra Nidarosdomen til Ravnkloa , en offentlig åpen plass ved siden av havnen. Denne brede hovedveien er perfekt for en rolig spasertur, sett gjerne av litt tid til vindus-shopping. Gata byr på mange turistattraksjoner, hvor du blant annet passerer Trondheim rådhus, Møllergården og Trondheim tinghus i øvre del, og Stiftsgården, Lykkegården og Fiskebrygga på den nedre delen.

Munkholmen

Bare en liten båttur fra Trondheim sentrum finner du Munkholmen, som er en øy som ble bygget opp som festning midt i Trondheimsfjorden. I vikingtida ble øya brukt som rettersted, hvor offentlige henrettelser fant sted. Etter at øya hadde fungert som forsvarsverk i noen hundre år, ble den senere tatt i bruk som fengsel.

I dag er Munkholmen en populær turistattraksjon og utfartssted for de lokale, med badeplass utenfor selve festningsanlegget. Det går faste anløp til øya, og det er åpen cafe på dagtid.

Tyholttårnet

Om man ønsker å se Trondheim fra fugleperspektiv, bør man vurdere å besøke Tyholttårnet. 74 meter over bakken kan man nyte et måltid samtidig som man får et 360 graders overblikk over byen, ettersom gulvet i restauranten roterer 1 gang i timen. Spisestedet har from som en 12-kant med store vindusflater. Man må ikke spise på restauranten for å se på utsikten, dette kan også gjøres i etasjen under.

Tårnet er totalt 120 meter høyt og fungerer som en plattform for TV- og radiosendere, og stod ferdig i 1985.

Privacy Policy